måndag 15 december 2008

90-talet's höjdpunkt....

... var utan tvekan det förträffliga programmet Mystery Science Theatre 3000. Varför tar jag upp det nu, kanske någon frågar sig. Jo, för jag håller på att ladda ner en liten julfilm till mig och Sara. Flämt, kanske någon nu flämtar, Hanna! Laddar du ner saker o ting, bara så där?
Svar: Ja. Hur annars kan jag få tag i den otroliga filmen Santa Claus Conquers the Martian som i år är min officiella julfilm. (Föregående år har det varit En Julsaga av mupparna, En Julsaga av Disney och sist men inte minst En Julsaga där rolllistan inte inkluderar muppar eller tecknade figurer... den versionen var tråkigast.)

Åter till årets julfilm. Den version av Santa Claus Conquers the jag söker är den utgör ett avsnitt av serien Mystery Science Theatre 3000 som handlar om en enkel vaktmästare vid namn Joel vars chef, en galen vetenskapsman, skickar upp honom i rymden där han på en satellit tvingas titta på historiens värsta, töntigaste och dummaste filmer. För att överleva denna tortyr bygger sig Joel ett antal robotar och med dessa sitter han och hånar de filmer de ser.
Resultat: En förvånansvärt roande sörja av skämt.
Det är en enkel humor som vem som helst kan uppskatta men för den lite nördigare typen (läs: Hanna Persson) så kan man även roa sig med att försöka upptäcka referenser till alltifrån nobelpristagare, handkrämsreklamer från 60-talet och Macarthyismen. Dessutom är det utmärkt sätt att upptäcka bortglömda pärlor som Bride of the Monster, Manos: Hands of Fate och The Soultaker ... kanske inte pärlor men mycket roliga att håna.

Dessutom är det en guldgruva när det gäller journalfilmer från USA där man ska läras hur man är en bra hemmafru till varför man inte ska fuska. Min absoluta favorit måste nog vara A Date with Your Family som handlar om hur man har den perfekta kvällen med sin egen familj.
Här är ett litet citat som beskriver hur din familj kan ha den perfekta middagskonversationen:

Narrator: They converse pleasantly while Dad serves.
Mike [as Daughter]: No, I- I'll just have Saltines.
Narrator: I said "pleasantly", for that is the keynote at dinnertime. It is not only good manners, but good sense.
Crow [as Narrator]: Emotions are for ethnic people.
Narrator: Pleasant, unemotional conversation helps digestion.
Servo [as Narrator]: I can't stress "unemotional" enough.
Narrator: Don't monopolize the conversation and go on and on without stopping. Nothing destroys the charm of a meal more quickly.
Mike [as Narrator]: … than having a personality.

Aaaaahhhh, finns det något bättre än leva i den där lilla perfekta världen? För kom ihåg att:

Narrator: When the dinner hour at home is treated with a certain amount of graciousness and ceremony, it can be memorable. There is no family so poor but that the evening meal can be eaten in an atmosphere of warmth and gentleness.
Servo [as Narrator]: … and control and repression.

Mystery Science Theatre 3000 är ett litet mästerverk och förtjänar all heder. Jag saluterar de komiska genierna Joel och Mike.

Inga kommentarer: