lördag 7 december 2013

För vi var alltid fem flickor i Budapest (och vi talade aldrig mer om den sjätte)

Del 2 av 4

Sällskapet stöter på ett förtjusande gäng glada sällar på flygplatsen. Hotellet bjuder på vin och undrar ni om Larsson gillar att bada? Hon äääälskar att bada. Och vad du än gör, vänd dig inte om.
På flygplatsen gjorde Larsson en observation. Hon hade även ett återseende med en av sina många bekanta. Vi var knappt förvånade över att Larsson råkade stöta på någon hon kände på flygplatsen. Larsson stöter alltid på folk hon känner eller ser till att lära känna någon som hon senare kan stöta ihop med. När den yttersta dagen kommer och de fyra ryttarna rider sitt segertåg över världen kommer Larsson att vinka till en av dem och ropa: ”Nämen tjena din gamla galosch!” och en av ryttarna komma att stiga ned från sin best till häst och: ”Men guuuuu va länge sen!”
Så är det skrivet och så ska det bli. Uppenbarelseboken. Gud är outgrundlig och Larsson mer så.

Åter till Larssons observation. När vi gick förbi en av de många barer som fanns på plats noterade hon att ett gäng gossar redan hinkade i sig öl som om det inte fanns någon morgondag.
”Klockan nio på morgonen,” observerade Larsson.
Vi såg alla på varandra med talande blickar. Ack, ungdomen, tänkte vi alla. Vilka lustiga typer de var. Gapade och stojade gjorde de. Och tänk vilken tur vi hade sen! När vi gick på planet såg vi att vi skulle åka tillsammans med de levnadsglada gossarna.
Hade det inte varit tråkigt, kära läsare, att åka flygplan med en behaglig ljudnivå eller en flygresa utan att någon överförfriskad typ skällde ut flygpersonalen? Då hade vi missat förtjusande kommentarer från gossarna som till exempel: ”Jävla bögplan!”
HA! Bögplan. Sådan förfinad humor får man vända många stenar innan man hittar det bland alla ting som krälar där under. Jag önskar därför grabbarna allt väl. Jag önskar dem ett långt liv. Ett långt, långt liv där de får se allt de älskar och håller kärt bli till damm runtomkring dem. Ett långt, långt, långt liv när den sista atomen i universum slits sönder kommer det komma som en befrielse för dem. Ett långt, långt, långt liv önskar jag dem.

När vi kom till hotellet visade den vänliga receptionisten oss till lägenheten vi skulle bo i. Dessutom hade de ställt in en flaska rödvin till oss som en välkomstgåva vilket var uppskatta. Om det är något mina vänner och jag uppskattar är det just vin. Vi gillar verkligen vin.Ungefär lika mycket som att Larsson älskar att bada.

Har hon nämnt för er att hon älskar att bada? Oroa er inte, hon kommer att meddela er detta personligen. Förmodligen när ni minst anar det. Kanske precis i detta ögonblick. Har du inte känt hur det kittlat i nacken? Som om något står precis bakom dig i just denna stund. Anar du nu att det är Larsson? I så fall är det inte Larsson. Hon dyker bara upp när du minst anar det. Det är något helt annat som står precis bakom dig och väntar tyst på att du ska vända dig om. Gud hjälpe dig om du vänder dig om nu.

Slumpens gudinna ler mot oss och vad folk än säger var vi alltid fem.
Efter att vi fuktat gomseglet med rödtjut och vilat upp oss gav vi oss ut i den staden. Hotellets läge var perfekt. Läge är både A och O och i vissa fall Alfa Omega Foxtrot Tango när det kommer till weekendresor. Du vill ha  nära till allt för att maximera din upplevelse. Vi bodde bara tre minuter från den stora synagogan och de judiska kvarteren till exempel.

Vår första upptäcktsfärd gjorde vi utan stadskarta. Veklingar använder kartor och vi var inga veklingar. Vi gick länge. Förbi lustiga barer, gamla hus och museum. Vi ville ta oss till den stora saluhallen som vi läst om men snart blev jag övertygad om att vi aldrig skulle komma dit.
Som tur var hade slumpens gudinna medlidande och från ingenstans dök plötsligt saluhallen upp. Slumpens gudinna var oss mycket välvillig, och det utan att vi ens behövde offra en av oss till henne. Jag menar, vi var fem flickor i Budapest. Inte sex. Det var alltid fem flickor. Jag vet inte vad du talar om. Jag hoppas att du inte talar om henne. Vi talar inte om henne längre. För vi var alltid fem flickor i Budapest. Alltid.

Härnäst! Grönsaker, inävlor och mer än vad du egentligen ville veta! Vykorten från Budapest vittnar om shoppingstips, trevliga små restauranger på små gator och ond, bråd död.

Inga kommentarer: