lördag 11 januari 2014

Vad folk brukar säga

Ni vet vad folk brukar säga...

Håll din vänner nära, håll dina fiender ännu närmare men håll din hudterapeut närmast ty det är ändå för hen du blottar halsen och låter sticka dig med lansett precis vid halspulsådern.

Håll dina hemligheter som rör affärer innanför familjen. Håll hemligheter som rör kärlek innanför bröstet för att hålla dig varm vintertid. Håll upp dörren, det är bara ren hyfs. Håll dina handdukar rena men ditt samvete smutsigt. Håll andan undervattnet. Håll handen mot din punkterade halspulsåder för att stilla blodflödet när din hudterapeut tillslut förråder dig.

Fundera över din hudterapeuts referenser som var nedklottrade på en flottig servett. Fundera på om det är förblödning eller förfrysning som anses vara det behagligaste sättet att dö på. Fundera på vem som har lyckats bilda sig en uppfattning om saken. Fundera på livet efter detta.

Fundera på om du borde göra något åt allt blod. Det är väldigt mycket blod i det här rummet. Wow. Verkligen. Så mycket blod. Är det ditt blod? Kan verkligen inte vara ditt blod. Om det var ditt blod skulle du inte stå där och fråga om det var ditt blod. Du skulle skrika med smärta i rösten. Åh gud, allt mitt blod är inte längre innanför min kropp. Det är överallt förutom där det borde vara. Alltså mina ådror. Vad gör mitt blod på golvet, väggarna samt i taket? Precis så skulle du skrika. Just precis som du gör nu. Wow. Du gör verkligen en bra imitation av någon som förlorat alldeles för mycket blod.

Förlora medvetandet. Förlora kopplingen mellan det andliga och det sinnliga. Wow. Förundras som vi alla gör över hur övertygande du imiterar chocken av blodförlust. Du är verkligen dedikerad.

Ha en utomkroppslig upplevelse. Ha ett samtal med en kosmisk varelse i form av en örn uggla barosaurus delfin medeltida stavkyrka björn varg det farligaste djuret av dem alla människan. Ha uppfattningen av att den kosmiska varelsen har alla former. Speciellt formen av den medeltida stavkyrkan Eke kyrka på Gotland. Ha uppfattningen om att vi bör värna om de svenska stavkyrkorna.

Be den kosmiska varelsen om råd om hur du ska leda ett bättre och godare liv.

Den kosmiska varelsen lutar sig nära, nära för att viska i ditt öra. Du blir kallsvettig. Nej, säger du. Nej. Den kosmiska varelsen lutar sig nära, nära och nu riktigt nära. Den ska snart viska i ditt öra. Du är fastfrusen av skräck. Nej, ber du igen. Nej. Den kosmiska varelsen viskar i ditt öra.

Trots den helt naturliga förväntningen uteblir förnimmelsen av orden la fromage som smeker ditt öra som den älskare du aldrig ville ha.

Den kosmiska varelsen viskar något helt annat. Plötsligt förstår du vad som varit fel i ditt liv, vad du måste göra. Om det ändå inte är försent.

Är min tid förbi? Säg att liv kan göras rätt. Säg att jag ännu har tid, ber du den kosmiska varelsen. Den kosmiska varelsen ler med alldeles för mycket tänder och läppar. Kanske är det en kulturell grej, tänker du innan du vaknar upp i en sjukhussäng.

Du har fått en ny chans, inser du nu. En chans att göra rätt. Att leda ett bättre och godare liv. Du vet nu vad du måste göra. Du måste ge och inte bara ta. Hålla ut en hand till den som är i nöd. Vända andra kinden till. Skaffa en mantel som du kan ge bort. Konvertera en skattemästare från Kush till den rätta läran.

Viktigast av allt: Du måste byta hudterapeut.

Kanske skaffa någon som du googlat i förväg. I alla fall någon som du inte mött i en mörk gränd i den skumma delen av stan. Den delen av stan där bussarna går baklänges och gatlyktorna flimrar av och på varje gång små barn med händerna i fickorna passerar. Den delen av stan där varje gång du känner att någon knackar dig på axeln och du vänder dig om är allt som står bakom dig ett par tomma skor som luktar vagt av fruset kött.

Det är verkligen en skum del av stan. Ingen fattar grejen. Helt klart ett av kommunens största misslyckande. Vad tänkte egentligen stadsplanerarna när de byggde den skumma delen av stan? Antagligen inte särskilt mycket. Mer som att de stilla lätt dreglet rinna från mungipan där de låg i den mjuka cellen medan allt de kunde se var de mest fruktansvärda färger och former. Definitivt den skumma delen av stan.

Du är inte ens säker på om det verkligen var en hudterapeut du gick till. Du är inte heller säker på varför du plötsligt känner en häftigt brinnande, allomfattande begär att bevara svenska stavkyrkor.

Men allt det där är bara snack. Ni vet sånt folk brukar säga.

Ni vet.

Folk.

Du ska inte lyssna på folk. De har alla sorters konstigheter för sig. Antagligen är det folk som bor i den skumma delen av stan och ni vet vad folk brukar säga om folk som bor i den skumma delen av stan.

Kom igen. Ni vet.

Köp aldrig charkvaror i den skumma delen av stan. Det är vad folk brukar säga.

Inga kommentarer: