lördag 22 oktober 2011

Tänktvärt

Har spånat fram en programidé med en person som jobbar med teve. En brainstorming. Blev lite snurrig, som när jag försöker hitta utgången i en affär med många spegelväggar.

Programmet ska heta Tänkvärt med Passion men i folkmun kommer det nog benämnas som Tänkvärt kort och gott.

Tänk er följande, ja, jag skulle till och med vilja be er att se det framför er:

Jag sitter i en stor fåtölj i ett sorts bibliotek/vardagsrum. Runt omrking mig finns högar av böcker. Har en bok som jag är djupt försjunken i, har ett par läsglasögon på mig (inte för att jag behöver det men för stämningens skull, stämning är viktigt)

Kameran zoomar in. Jag tittar förvånat upp från boken, ler välvilligt och säger mjukt med en dov kulturröst: "Åh, jag hörde inte att ni kom in," lägger ifrån mig boken, "Välkomna till Tänkvärt med Passion."

Programmets titel fadear in och fadear ut.

Ganska bra ändå? Därtill kommer det alltid vara powerpoint aktiga övergångar mellan klippen. Ni vet, alla klassiker. Persiennen, glaset som krossas och faller, spiralen...

Och vid varje kamerabyte kommer jag vända på huvudet en sekund för sent och se lite charmigt nyvaken ut med ett milt leende på läpparna.

Av någon konstig anledning kommer alltid micken lyckas ta upp kameramannens magljud som hörs vid de långa (och många) tystnader som uppstår medan jag stirrar drömskt in i kameran.

Som ni förstår kommer mitt program handlar om saker som är värt att tänka på.

Till exempel: "Har ni tänkt på att anledning till att skor blir smutsiga är för att de är så nära marken." Paus. Nickar tankfullt. "Tänkvärt... "

Inslag i programmet kommer bland annat vara:

- "Veckans lagbok" - Vad har förändrats i lagboken den här veckan?

- "Veckan kyrka" - Ett besök i en av landets många kyrkor.

Under programmets gång kommer jag att tankfullt ta av och på mig glasögonen så många gånger att det kan användas som dryckeslek.

Kul för hela familjen kan man säga.

Inga kommentarer: