söndag 10 januari 2010

En Händelserik Helg

Var i Stockholm på kulturella angelägenheter. Besökte Salvador Dali utställningen på Moderna. Kände mig lite trött tillslut på alla analyser av hans verk.
- Att skuggan faller till vänster symboliserar hans avsked ifrån pianolektionen hans far tvingade honom att ta.
- Se, den ansiktslöse mannens hand tycks vara en äldre kvinna. Kan det ha något med Freuds Elektrakomplex att göra?

Okej, fullt så konstiga analyser var det inte men efter tag kände jag att en man som Salvador Dali, som talar om sig själv i tredjeperson, anser att han innehar ett helt eget litet kosmos och att hans mustascher är antenner som känner av världen är antagligen spritt språngande galen. Inte för att han är otroligt cool men han var nog ganska galen och jobbig. Misstänker att han bara gjorde saker för att han kunde.
Min favorit på utställningen var en brosch föreställande en grinande mun med pärlor som tänder, ett samarbete mellan Disney och Dali som resulterade i kortfilmen Destino, en kort film där Dali berättar om hur han stylar sin mustasch (han använde dadelfett uppenbarligen) och en tavla som hette Debris of an Automobile Giving Birth to a Blind Horse Biting a Telephone. Gissa vad den föreställde…

Jakob lyckades bli utslängd från en guide tur på utställningen som anordnats av en konstnärsförening av något slag. Tanter gav honom arga blickar och spydiga kommentarer. Tycker inte de ska racka ner på en ung man som visar intresse för konst. Speciellt inte om det är omöjligt att få honom att visa någon form av intresse för det mesta.

Blev dock lite besviken på pjäsen vi såg. Jag hade trott att jag skulle få se den tappre soldaten Svjek men vad jag fick se var en ikon som holkats ur och fyllts med propaganda. Visserligen var det många gånger roligt och mannen som spelade den plågade kaptenen var bra. Dessutom var kulisserna och rekvisitan genialiska i sin enkelhet. Min favorit var nog ett maskin gevär som de byggt av bland annat en dammsugare och en brödrost.

Åt världens godaste tjeckiska gulasch hos moster på söndagen och fick äntligen se min kusins nya lägenhet. Vi hade också en andra jul eftersom vi missat varandra på den riktiga julen och jag kunde tillslut överlämna en julklapp från förra året till min kusin. Jakob fick en urbota snygg slips och jag fick en mugg med Stinkymotiv samt en otroligt smart anordning för att sätta upp kort. Den är obeskrivligt smart. Det är en en magnetisk vajer. Okej, kanske inte fullt så obeskrivligt men ändå!

Bäst av allt var ändå den efterlängtande utrensningen av garderoben. Fick med mig en hel del intressanta plagg från min kusin. Yay!

Nu ska jag öva mer på mitt tal som jag ska hålla i morgon. Försöker att omvandla min nervositet till ett smidigt vapen.

(Svar: Tavlan föreställde ett bilvrak som födde en blind häst som bet i en telefon.)

Inga kommentarer: