fredag 8 april 2011

Bokförsäljarna

En av de roligaste scenerna i The Big Sleep kan vara när Marlowe hänger i en bokaffär för att spana efter skurkar.

Först klär Marlowe ut sig till en Nörd. Detta gör han genom att ta på sig solglassögon som han aldrig tar av sig (inte ens inomhus!) och viker brättet på sin hatt uppåt. Alltså en hipster? Eller jag vet inte... vad vi har lärt oss i alla fall att skillnaden mellan en hårdkokt detektiv och en boknörd är på vilket sätt hattenbrättet bärs.
Snett nedåt = Detektiv
Uppåt = Boknörd som letar efter tredje utgåvor med tryckfel
Tänk vad man lär sig ändå!

När Marlowe väl har sin mästerliga förklädnad vandrar han iväg till skurkens bokaffär. Där träffar han Agnes: Världens Bitchigaste Bokförsäljare. Därför skyndar Marlowe vidare till bokaffären mittemot för att spana på skurkens bokaffär.

Där träffar han en helt okej bokförsäljare. Hon har glassögon och ett par glass i en skrivbordslåda därför bjuder Marlowe henne på en drink. Det är nu det riktigt, riktigt roliga kommer:
Marlowe: Behöver du ha på dig glasögonen?
Bokförsäljare: Näääääääh! (tar av sig glasögonen och släpper ut håret)
Och kan ni tänka er, hon var snygg ändå. Va? Det kunde man inte tänka sig!

Tyvärr hjälpte det inte att bokförsäljaren att vara så där snygg i smyg och överrumpla Marlowe med sin geek-chiclook. När plikten kalla dunkade Marlowe henne i ryggen och lämna henne med ett: "Vi ses sen, kompis!"

Något liksom dog i hennes blick då. Kompis? Och hon som till och med tagit av sig glasögonen och släppt åt håret för Marlowe. Det gör man inte för vem som helst. Antar jag i alla fall. Har aldrig haft tillfället att släppa ut håret och om jag tar av mig glasögonen ser jag inget.

PS. Haaaaaaaaaatar verkligen den här filmgrejen när kvinnor tar av sig glasögonen och släpper ut håret varpå mannen upptäcker ATT HON VAR SNYGG HELA TIDEN FAST MAN SÅG DET INTE INNAN!
En av anledningarna till att jag gillar filmen Cloudy with a chance of meatballs. Där har den nördiga metreologen inte vågat ha på sig glasögon eller ha håret uppsatt sedan hon blev mobbad för att hon gillade väder av olika slag. I filmen sätter hon sedan upp håret och tar på sig glasögonen samt upptäcker att hennes kärleksintresse inte var lika snygg när hon såg ordentligt men sånt är livet. DS.

PS2. Gårdagens rubrik: RÄKNA UT DIN VERKLIGA ÅLDER! LOTTA BLEV 8 ÅR YNGRE! Vänta... va? DS.

PS3. Läste en ledare skriven av Bates Gill. Det är ett för roligt namn. Låter som om det var nåt Bill Gates kom på när han skulle resa inkognito och ville lura pressen ("Hahaha," myste Bill, "ingen kommer att förstå att det är jag som är Bates Gill.") DS.

Inga kommentarer: