måndag 5 april 2010

Marconi slår till igen!

Samma dag som den fenomenala Kate Beaton (Hark! A Vagrant!) uppmärksammar Nikola Teslas otur så läser jag följande i läsmaterialet till radiokursen:

Radiomediet
En liten historia kan börja redan 1887 då Thomas Alva Edison får patent på sin fonograf.

Fine. Det kan jag ge honom men det hindrar mig inte förstås att knyta näven och skaka den samtidigt som jag morrar Edison! Men så reagerar jag alltid på Thomas Edison. Texten fortsätter:

Några år tidigare hade den skotske fysikern James Clerk Maxwell påvisat förekomsten av elektromagnetiska vågor. Dessa världspatent gav, tillsammans med Bells uppfinning, italienaren Gugiliermo Marconi idén om att trådlöst överföra budskap med hjälp av en telegraf. Det ena gav det andra och julafton 1906 genomfördes den första talsändningen.

Buh? Ursäkta? Inte ett enda ord om Nikola Tesla! Marconi vidare utvecklade radion men det var faktiskt Tesla som patenterade den apparat som trådlöst kunde sända budskap (han använde maskinen till att styra en liten i båt). Man kan visserligen diskutera vem som egentligen uppfann radion eftersom som många olika patent var involverade (sjutton av Teslas patent fanns med i Marconis patenterade radio) men man borde faktiskt nämna Tesla. Han uppfann inte bara radion (ja, jag tillhör Teslalägret) men han uppfann ett fungerande växelströmssystem!

Intressanta Teslafakta:
Han var bästa kompis med Mark Twain.

Innan han dog erkände Thomas Edison att hans största misstag var att inte lyssna på Nikola Tesla. När Edison sedan dog bad tidningarna att Tesla skulle säga några ord om sin avlidne rival. Vad Tesla i princip säger är att Edison var en idiot... och så luktade han illa.

Tesla blev fysiskt illamående vid åsynen av kvinnor med pärlörhängen och hår som låg i skålar fyllda med vatten.

Tesla påstod på 30-talet att han byggt en jordbävningsmaskin samt en dödstråle. Han funderade dessutom på om det skulle vara möjligt att bygga en automatisk man (alltså en robot) eftersom människan när allt kom omkring bara var en komplicerad maskin.

Han kommer aldrig i närheten av att uppfinna dessa ting men Tesla var övertygad om att i framtiden skulle man kunna kontakta varandra var man än befann sig och att människor skulle kunna lyssna på sin favorit musik när som helst och var som helst.

Nikola Tesla sprängde ett monster från en annan dimension med sin domedagsstråle och sedan levde han och Mark Twain lyckliga i alla sina dagar. Marconi bad om ursäkt och Tesla sa okej och sedan slogs de mot snömannen. Det var fantastiskt.



Inga kommentarer: